Skip to main content

Als er iets steeds in beweging is, dan is het wel de woningmarkt. Zo was het woningaanbod in 2022 ongekend klein en de hypotheekrente historisch laag. In 2023 zagen we weer andere ontwikkelingen: gestegen hypotheekrente, duurzame woningen met een goed energielabel die hoger werden gewaardeerd, prijzen in de lift en opnieuw het overbieden op woningen.

Er zijn dus veel vragen en afwegingen. Hoe vind je als geïnteresseerde huizenkoper jouw weg op de woningmarkt en hoe maak je de beste kans op het kopen van een huis?

De woningmarkt was lange tijd extreem verhit. Dat veranderde in het derde en vierde kwartaal van 2022 toen de prijzen wat daalden. Inmiddels zien we dat de markt zich heeft hersteld. De prijzen zijn gestegen en kopers bieden weer boven de vraagprijs om de kans op succes te vergroten. Juist in deze markt is professionele ondersteuning enorm belangrijk als je een huis wilt kopen. Het inschakelen van een NVM-aankoopmakelaar is daarom een goede zet.

 

Verantwoord bod

Uiteindelijk bepaalt vraag en aanbod de prijs van een product. Dat is op de woningmarkt niet anders. Wel gaat het om veel geld. Dan is het wel zo prettig als een NVM-aankoopmakelaar je begeleidt en ontzorgt tijdens het hele koopproces. Ze helpen je tijdens alle stappen van het aankopen van een woning. Daar komt meer bij kijken dan je misschien direct denkt. Je hebt te maken met een onderzoeksplicht, juridische zaken, het energielabel, mogelijk een bouwkundige keuring en heel belangrijk, het doen van een verantwoord en juist bod. Dan heb je met een NVM-aankoopmakelaar een ervaren deskundige aan je zijde die jouw belang als koper volledig dient.

Om de juiste keuze te maken is het goed om met een NVM-makelaar in gesprek te gaan. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je een goede klik hebt met de makelaar. Hij of zij begeleidt jou bij één van de belangrijkste momenten in je leven: het vinden van een fijne woning.

 

Wat doet een NVM-aankoopmakelaar voor je?

  • Heeft veel kennis van de lokale markt en de woningprijzen;
  • Ondersteunt je bij het bepalen van het juiste bod en de biedingsstrategie;
  • Beoordeelt de bouwkundige staat en kwaliteit van de woning;
  • Signaleert eventuele juridische haken en ogen in het koopproces;
  • Heeft een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Beschikt over diverse tools en een uitgebreide database om de werkelijke waarde van een huis te bepalen;
  • Behoudt een koel hoofd om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt en de juiste keuzes maakt;
  • Neem alle complexe documentatie bij een aankoop door en zorgt ervoor dat alles perfect wordt geregeld.