Skip to main content

Transparant Makelaars: de beste keuze! 

 

Wanneer je je huis wilt verkopen, wil je natuurlijk de hoogste prijs, de beste voorwaarden en de garantie dat alles goed geregeld is. Maar welke makelaar moet je nu kiezen? Makelaar-zijn is een vrij beroep, dus iedereen kan in principe dit beroep uitoefenen. Kennis van zaken is echter essentieel als je de hulp inroept van iemand die je gaat begeleiden in wellicht de grootste aankoop van je leven. Zorg er in ieder geval voor een makelaar die gecertificeerd en vakbekwaam is. “Ook is het belangrijk om te kiezen voor een makelaar die echt bij jou past”, zeggen Gijs van Looij en Tim van Rijswijk van Transparant Makelaars. Maar hoe doe je dat? 

“We heten niet voor niets Transparant met een hoofdletter, hè. Wij zijn volledig transparant in wat we doen. We hopen, dat als je een makelaar kiest, je natuurlijk kiest voor ons kantoor dat echt geworteld is in het Midden-Brabantse”, zegt het tweetal.  

 

Kritisch zijn 

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ze echt kunnen kiezen voor een makelaar. Er zijn doe-het-zelf-makelaars die er alleen voor zorgen dat je toegang hebt tot Funda. De rest moet je vervolgens zelf doen: de advertentietekst, styling van de woning, foto’s maken en de bezichtigingen. Maar er komt bij het makelen nog veel meer kijken. Hoe zit het met de juridische aspecten, het energielabel en een bouwkundige keuring – om maar een paar voorbeelden te noemen. Heeft de doe-het-zelver daar allemaal verstand van? En wat als er iets misgaat? Wij zijn een kantoor dat je volledig ontzorgt en werken met professionele partijen zoals fotografen en vastgoedstylisten voor een ideale presentatie van je woning in een uitgebreide brochure en op Funda. Wij verzorgen de bezichtigingen én voeren de onderhandelingen. Bovendien verzorgen we natuurlijk ook de afwikkeling van de verkoop met een zorgvuldig opgestelde koopovereenkomst. Van A tot Z begeleiden we de verkoop, tot in de puntjes. Wij zijn een gecertificeerd NVM-kantoor. Dat kun je alleen maar zijn als je vakbekwaam bent. Bij deze certificering is het verplicht om ons constant bij te scholen. Het is ook goed om te kijken wat er kan gebeuren als je niet tevreden bent over een makelaar. Bij de NVM is er tuchtrecht en een geschillencommissie. Daar kun je een en ander aankaarten indien nodig. Bij een niet-aangesloten makelaar kun je in voorkomende gevallen een civiele procedure starten bij de rechter. Dat kost veel tijd en geld. Het is dus goed dat de verkoper de makelaar kritisch bevraagt”, betoogt Gijs. 

 

De juiste makelaar voor jou?  

Neem de proef op de som, zou ik zeggen,’’ vervolgt Tim. “Bijvoorbeeld tijdens bezichtigingen die je zelf doet bij verschillende makelaars. Dan ervaar je zelf de verschillen”. Of steek eerst je licht eens op bij verschillende makelaars door een gratis waardebepaling van je woning. Vergelijk ze op basis van dienstverlening en de verwachte opbrengst van je woning. Maar vooral hoe de makelaar dat onderbouwt. Zo kan een makelaar gaan voor een snelle verkoop tegen een lage prijs, terwijl een ander streeft naar maximaal resultaat voor de klant. Wij kiezen voor het laatste. Als er dertig gegadigden zijn voor een woning, die allemaal een bezichtiging willen, dan plannen we die alle dertig. Je weet nooit van tevoren of nummer negentwintig niet meer wil bieden of betere voorwaarden heeft. Qua courtage is Transparant Makelaars niet de goedkoopste. Het allerbelangrijkste is echter het resultaat onder de streep. Door onze unieke en uitgebreide werkwijze betalen wij onszelf dubbel en dwars terug.  

‘’Je kunt ook andere aspecten een rol laten spelen. Doet de makelaar zelf de rondleiding (dat zegt iets over zijn betrokkenheid), hoe word je te woord gestaan (ook tijden het plannen van je afspraak), hoe word je behandeld, is de makelaar enthousiast. Je moet je goed voelen bij het plan van aanpak dat een makelaar heeft om tot het maximale resultaat te komen. Vertrouwen is een belangrijk element. Maar kijk ook zeker naar de kosten. Er zijn makelaars die de kosten ondoorzichtig proberen te maken door verschillende zaken buiten hun courtage toe te passen. Ik denk aan percentages exclusief btw of (extra) opstartkosten. Het is belangrijk om precies te weten wat het totale pakket je kost en wat het je op zal leveren: welke makelaar verwacht welke opbrengst, minus de kosten voor de makelaar.” 

 

Zijn wij de beste? 

“Natuurlijk denken wij de beste te zijn”, knipogen Gijs en Tim. “De beoordelingen van de makelaars zijn ook een criterium dat je, in de keuze van de makelaar die bij jou past, mee moet nemen. Op Google en Funda (funda.nl/makelaars) worden makelaars beoordeeld. Je ziet hoe ze scoren en wat er over hen gezegd wordt. Wij moeten dan toch even zeggen dat wij op Funda een 9,9 scoren, maar dat is nog geen 10,0. Daarom zit een gedegen evaluatie met de verkoper bij ons in het proces opgenomen. Dan blijven we scherp en zoeken we altijd naar verbeteringen in onze dienstverlening”, besluiten de makelaars met een brede glimlach.