Skip to main content

Starters opgelet! Wil jij graag een huis kopen, maar heb je tot nu toe geen succes vanwege de hypotheekverstrekkers? Dan kan de nieuwe regelgeving omtrent overdrachtsbelasting, die per 1 januari 2021 van kracht is, wel eens gunstig uitpakken voor jou. Wat deze nieuwe regelgeving inhoud en wat de gevolgen daarvan zijn voor jou als particulier, of investeerder, lichten we graag even toe.

Overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt als een woning wordt verkocht en wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Momenteel bedraagt deze belasting op bestaande woningen twee procent. Op een bedrijfs- of winkelpand staat zelfs zes procent overdrachtsbelasting. Deze regelgeving met betrekking tot de overdrachtsbelasting op bestaande woningen is echter per 2021 aangepast.

Zekerheidsgarantie  
Als starter heb je het op dit moment niet gemakkelijk op de woningmarkt, je moet namelijk vaak concurreren met beleggers. Deze beleggers kunnen direct betalen, wat zekerheid verschaft voor de verkoper. Een starter daarentegen moet eerst de hypotheek rondkrijgen, waardoor de verkoper pas later garantie van zekerheid heeft. Om de starter te steunen in het verkoopproces, heeft de overheid besloten hen vrij te stellen van de overdrachtsbelasting.

Gouden regel
De gouden regel die per 1 januari 2021 geldt op de overdrachtsbelasting is: een starter, iemand tussen de 18 en 35 jaar, die een koopwoning gaat kopen krijgt eenmalig een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Iemand die dus zijn eerste woning koopt en tussen de 18 en 35 jaar oud is, hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit betekent vanzelfsprekend dat iemand die de juiste leeftijd heeft maar al eens een woonhuis kocht, geen gebruik kan maken van deze nieuwe regeling. De regeling is daarnaast eenmalig toepasbaar.

Particuliere beleggers
De tweede groep die met de nieuwe regelgeving te maken krijgt, zijn particuliere beleggers. Iedereen die een woning koopt die hij of zij niet zelf gaat bewonen, betaalt per 1 januari 2021 acht procent overdrachtsbelasting. Stel, een belegger koopt een woning vóór 1 januari 2021 van €250.000,- k.k., dan geldt hiervoor twee procent overdrachtsbelasting. Dit komt neer op €5000,-. Wanneer de woning wordt overgedragen ná 1 januari 2021, moet er acht procent overdrachtsbelasting worden betaald. Dit komt neer op €20.000,-. Dit is dus een fikse stijging in de kosten voor particuliere beleggers.

Concurrentie verminderen
Het kabinet wil met deze regeling starters helpen, door de concurrentie van beleggers te verminderen. Buiten de veranderingen voor de starters en beleggers worden er geen andere groepen beïnvloed. Bij bestaande bouw bijvoorbeeld, blijven doorstromers twee procent overdrachtsbelasting betalen. Voor bedrijfs- en winkelpanden blijft de zes procent overdrachtsbelasting van kracht.

Verwachtingen
Transparant Makelaars verwacht dat de verhoging van de overdrachtsbelasting doorberekend zal worden in de woningprijzen van de starterswoningen. De paar duizend euro die niet bij de overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden, zal zodoende naar alle waarschijnlijkheid terugkomen in de koopsom van de desbetreffende woning. Wil je meer weten over de nieuwe regeling? Neem dan contact op met ons kantoor.

Leave a Reply