Skip to main content

Geld besparen op je vaste lasten, wie wil dat nu niet? Het is niet voor niks dat veel Nederlanders aan het eind van het jaar hun zorgverzekering oversluiten of checken of ze kunnen besparen op de verzekering van hun auto. Echter, aanzienlijk minder mensen kijken of de maandelijkse lasten voor hun hypotheek ook niet wat naar beneden kunnen. Dat is zonde, want in veel gevallen kan er iedere maand behoorlijk wat bespaard worden op de hypotheeklasten.

Rentekorting
Is je hypotheekschuld lager dan de marktwaarde van je woning? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor rentekorting. Dit is namelijk het geval wanneer je al een deel van je hypotheek afgelost hebt of wanneer je woning meer waard is geworden. Aangezien de woningmarkt al jarenlang in de lift zit, is de kans groot dat jouw woning overwaarde heeft. Dit betekent automatisch dat je waarschijnlijk in aanmerking komt voor de rentekorting. Een hypotheekverstrekker zal je hier meestal niet op wijzen, dus hier dien je zelf actie op te ondernemen. Wij leggen je uit hoe dit werkt!

Bepaal de marktwaarde van je woning
Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om de rentekorting te bepalen. Hoe minder hypotheekschuld er is ten opzichte van de marktwaarde van de woning, hoe meer korting ze op de rente kunnen verlenen. Maar hoe wordt de marktwaarde dan bepaald? Wanneer een hypotheekverstrekker wil weten wat de actuele marktwaarde van een woning is, vragen ze een gevalideerd taxatierapport op. Dit houdt in dat een erkende taxateur een taxatierapport opstelt dat door een onafhankelijk instituut wordt beoordeeld. De taxatiewaarde wordt berekend op basis van diverse factoren, zoals bijvoorbeeld de woonoppervlakte, inhoud, grootte van het perceel, de ligging, het afwerkingsniveau en de energiezuinige maatregelen die zijn getroffen. De waarde wordt onderbouwd met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Hoeveel kan ik besparen?
Wij geven je een voorbeeld. Een jong stel heeft in 2019 een woning gekocht voor €200.000,- met een rente van 2.5%. Het rentebedrag per maand bedraagt hierbij €416,67. Twee jaar na het aankopen van de woning gaat het stel kijken of ze in aanmerking komen voor korting op de rente. Ze laten de woning taxeren en dan blijkt dat de waarde is gestegen naar €225.000,-. Door deze stijging van de waarde vallen ze in een andere risicoklasse, waardoor de rente kan worden aangepast naar 2,2%. Dit komt neer op een maandelijks rentebedrag van €366,67. Het stel bespaart hiermee dus €50,- per maand. De taxatiekosten zijn hierdoor snel terugverdiend.

Wil je meer weten over de rentekorting? Neem dan contact op met ons kantoor.

Leave a Reply