Skip to main content

Rond deze tijd van het jaar ontvangen veel huiseigenaren een brief met daarin de Waardering Onroerende Zaken- beschikking. Beter bekend als de WOZ-beschikking. Via de beschikking zie je wat de marktwaarde van jouw woning was op 1 januari 2020 volgens een inschatting van de gemeente. Deze waarde wordt gebruikt als basis voor het heffen van allerlei belastingen. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer je aan belastingen moet betalen.  

Hoe wordt een WOZ-waarde berekend?
Een WOZ-waarde wordt dus door de gemeente berekend, maar hoe dan precies? De waardes worden berekend op basis van recente verkopen in de omgeving en de kenmerken van de woning. Bij kenmerken kun je denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging. De waardes worden via computermodellen berekend. Dit is handig, maar niet altijd even betrouwbaar. Er komt immers niemand van de gemeente fysiek kijken naar de woning.

Om deze reden is de waardebepaling van een makelaar veel betrouwbaarder en nauwkeuriger. Makelaars hebben immers verstand van de huidige plaatselijke woningmarkt en toegang tot een uitgebreide database met informatie.

Tot slot wordt een WOZ-waarde ook gebruikt om de erfbelasting van een woning te bepalen als deze in nalatenschap is. Het is dus niet alleen belastingtechnisch, maar ook fiscaal belangrijk dat een WOZ-waarde klopt.

Bezwaar tegen een WOZ-waarde
Ben je het niet eens met de door de gemeente bepaalde WOZ-waarde van je woning? Dan kun je binnen zes weken van ontvangst bezwaar maken. Als dit bezwaar gegrond wordt verklaart, stelt de gemeente de WOZ-waarde van de woning bij.  Het is mogelijk om een makelaar in te schakelen bij het bezwaar maken tegen de opgegeven WOZ-waarde.  Als dit bezwaar gegrond wordt verklaard dan betaalt de gemeente een vergoeding aan de makelaar. Een particulier zelf ontvangt geen vergoeding voor een gegrond WOZ-bezwaar.

Vrijblijvend bezwaar maken
Bij Transparant Makelaars kijken we graag – geheel vrijblijvend- of een WOZ-bezwaar zinvol is. Wij gaan natuurlijk pas over tot het indienen van dit bezwaar, wanneer wij van mening zijn dat er kans van slagen is. Ben je benieuwd of een WOZ-bezwaar zin heeft voor jouw woning? Neem dan snel contact met ons op en samen kijken we naar de mogelijkheden.

Leave a Reply