Skip to main content

Huizenmarkt veert op, de prijzen stijgen weer

Na driekwart jaar van dalende huizenprijzen is daar afgelopen kwartaal een eind aan gekomen. De verkoopprijzen stegen met 2,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Dit betekend dat we in een markt zitten die weer aan het opveren is. Het aantal bezichtigingen neemt weer toe en nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen. De dynamiek is weer terug op de woningmarkt.

Ten opzichte van een kwartaal eerder werden er fors meer woningen verkocht, zo’n 20 procent. NVM-makelaars verkochten ruim 34.000 bestaande woningen en de gemiddelde verkoopprijs was € 410.000,-.

De huizenprijzen daalden vorig jaar vooral door de stijging van de hypotheekrente en zorgen over de hoge inflatie. Maar de hypotheekrente is sinds eind vorig jaar stabiel. De inflatie is aan het afnemen en de lonen zijn aan het stijgen. Kopers hebben hierdoor meer vertrouwen in de woningmarkt.

Ook in de markt voor nieuwbouwwoningen ziet de NVM wat meer beweging. Er werden in drie maanden tijd ruim 4500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hiervoor daalde het aantal verkochte nieuwbouwhuizen acht kwartalen op rij. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning was € 468.000,-. Dat is 1,2 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2023.

Het kabinet heeft als streven dat er jaarlijks zo’n 100.000 woningen bij komen om het tekort aan woningen aan te pakken. Dat aantal dreigt echter zowel dit als volgend jaar bij lange na niet gehaald te worden.