Skip to main content

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat afgebouwd worden. Wat is salderen nu precies en wat betekent de afbouw van de salderingsregeling? In dit artikel vertellen we meer over wat dit voor jou gaat betekenen.

Salderen
Zonder zonnepanelen is je energierekening heel simpel. De apparaten in je huis gebruiken elektriciteit, en daarvoor betaal je. Met zonnepanelen op je dak is het zo simpel niet meer. Met de elektriciteit die je zonnepanelen opleveren word je namelijk zelf ook een soort energieleverancier. Dit gebeurt elke keer als je panelen meer energie opwekken dan je op dat moment gebruikt. Je levert het overschot automatisch aan het energienet. Dat noemen we ’terugleveren’. De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Het maakt met de salderingsregeling niet uit op welk moment van de dag je stroom verbruikt, aangezien het wordt verrekend met wat je hebt opgewekt.

Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling is destijds in het leven geroepen om mensen te stimuleren om te verduurzamen. De overheid is van mening dat dit gelukt is en hierdoor gaan ze de salderingsregeling afbouwen. In eerste instantie zou het vanaf 2023 worden afgebouwd, maar is uitgesteld tot 2025. Dit betekent dat vanaf dat moment minder terug geleverd mag worden aan het net en zal doorgaan tot 2031. De regeling is twee jaar uitgesteld, maar de einddatum blijft hetzelfde. Er mag dan niet meer gesaldeerd worden. Dit houdt in dat in het eerste jaar er een grotere stap gemaakt gaat worden wat betreft het afbouwen, zie hiervoor onderstaand tabel.

 

2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Oorspronkelijke afbouw saldering (%) 100 91 82 73 64 55 46 37 28 0
Nieuwe afbouw saldering (%) 100 100 100 64 64 55 46 37 28 0

 

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk uit jouw investering halen en zo min mogelijk betalen aan de energiemaatschappij. Dat kan simpelweg door méér van je eigen opgewekte stroom te gebruiken, want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoeft je niet te kopen. Een andere manier om meer van zelf opgewekte stroom te gebruiken is door een thuisbatterij. De verwachting is dat deze markt zich snel verder zal ontwikkelen, waardoor de capaciteit toeneemt en de prijs van een thuisbatterij daalt.

Leave a Reply