Skip to main content

Tegenwoordig worden woningen erg snel verkocht. Het aantal makelaars groeit de laatste jaren. Bij de keuze voor een makelaar willen wij je adviseren onderstaande vragen daarom goed te bekijken.

  • Heeft jouw makelaar een vakopleiding gevolgd en is hij verplicht jaarlijks zijn kennis op peil te houden?
  • Kan jouw makelaar aansprakelijk worden gesteld voor beroepsfouten?
  • Is jouw makelaar onderworpen aan een tuchtcommissie?
  • Mag jouw makelaar niet voor eigen gewin op de onroerend goed markt actief zijn?

Indien een van bovenstaande vragen met ‘’nee’’ is beantwoord dan is onderstaand artikel wellicht interessant voor je!  

NVM
De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) is het grootste netwerk van makelaars. De NVM stelt kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars. Tevens houden de NVM makelaars zich aan de NVM-erecode. Dit houdt in dat zij alle regels van de NVM in acht nemen en dat de belangen van de klant voorop worden gesteld. Zo mag een NVM makelaar bijvoorbeeld niet voor twee opdrachtgevers optreden met tegenstrijdige belangen of zelf handelen in vastgoed. 

Deskundigheid
Een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en is hierdoor in staat een gedegen advies te kunnen geven over onroerende zaken. Deze deskundigheid van de makelaars wordt ondersteund door een rijke database. Door deze database ter ondersteuning te gebruiken kan een NVM makelaar perfect advies geven en tot een uitstekend onderbouwde waarde van een woning komen.

Tegenwoordig is makelaar een vrij beroep. Dit houdt in dat iedereen zich makelaar mag noemen ongeacht of diegene hier een opleiding voor heeft gevolgd. Een NVM makelaar is goed opgeleid en is verplicht zijn of haar kennis op peil te houden. Door deze opleidingen heeft een NVM makelaar bouwkundig inzicht en is diegene op de hoogte van alle juridische haken en ogen die er komen kijken bij zowel de verkoop als de aankoop van een woning. De verplichte jaarlijkse educatie zorgt ervoor dat de NVM makelaar op de hoogte blijft van de meest recente ontwikkelingen in de markt, zowel bouwkundig als juridisch. Hierdoor weet een NVM makelaar altijd wat er speelt in de markt. De kans op fouten in een koopovereenkomst wordt daarmee flink gereduceerd.

De gecertificeerde makelaars staan ingeschreven in een openbaar register. Zo kan iedereen inzien of iemand een Assistent Register Makelaar Taxateur (ARMT), Kandidaat Register Makelaar Taxateur (KRMT) of Register Makelaar Taxateur (RMT) is. Deze titels zijn zichtbaar op Funda bij de pagina van desbetreffende makelaar. Wanneer hier titels als bijvoorbeeld Vastgoedadviseur staan, betekent dit dat desbetreffende makelaar geen makelaarsopleiding genoten heeft.

Om een bezichtiging te mogen doen en een woning te mogen verkopen moet men tenminste een ARMT opleiding hebben afgerond. Om het gehele verkoopproces te begeleiden, dus inclusief een waardebepaling, moet men minimaal een KRMT opleiding hebben afgerond. Als men de RMT opleiding heeft mag men zowel woning verkopen als taxeren.

Zekerheid
Een NVM makelaar is verplicht verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Mocht er een fout worden gemaakt, dan zal de klant hier niet de financiële gevolgen voor dragen.

Mocht u een klacht en geschil hebben met een NVM makelaar kunt u terecht bij de afdeling Consumentenvoorlichting van de NVM of het tuchtrecht vanuit de NVM.

Vol trots mogen wij dan ook melden dat de NVM  aan Transparant Makelaars de volgende status heeft toegekend: EXCELLENT met name op het gebied van deskundigheid en communicatie.

Leave a Reply