Skip to main content

Wat moet u doen als u een woning wilt gaan kopen? In dit artikel nemen wij u mee in de stappen die gezet worden bij de aankoop van een woning. Het begint met het verkennen van uw mogelijkheden op de woningmarkt.

Mogelijkheden bekijken
Voordat u de woningmarkt betreedt, is het van cruciaal belang om te weten wat uw financiƫle speelruimte is. Hoeveel kunt u lenen bij een hypotheekverstrekker en hoeveel eigen geld kunt u inbrengen? Het is verstandig om een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Die gaat samen met u bekijken wat u kunt lenen. Samen met de adviseur rekent u alles door zodat u weet wat u te besteden heeft. Hierbij wordt gekeken naar het maximaal te lenen bedrag, de bijbehorende maandlasten, de looptijd van de lening, de hypotheekvorm en welk rentepercentage hieraan verbonden is. Dit is een belangrijke stap, aangezien er in de woningmarkt nog steeds snel geschakeld moet worden. Het is daarom van essentieel belang dat u weet wat uw mogelijkheden zijn.

Heeft u al een eigen woning?
Dan is het goed om een vrijblijvende waardebepaling te laten uitvoeren door een NVM-makerlaar. Hierdoor weet u wat uw eigen woning oplevert in de huidige markt. Hierdoor krijgt u inzicht in de actuele waarde van uw woning. Als er sprake is van overwaarde, kunt u dit benutten voor de aankoop van een nieuwe woning of voor eventuele verbouwingen.

Woningen kiezen
Zodra u weet wat u kunt besteden kunt u de woningmarkt op. Het is verstandig om op voorhand een wensenlijstje op te stellen. Hierbij kunt u denken aan onderstaande criteria:

  • Type woning;
  • Grootte van de woning;
  • Aantal slaapkamers;
  • Ligging van de tuin;
  • Ligging nabij voorzieningen;
  • Kindvriendelijke buurt.

Deze lijst dient als leidraad bij uw zoektocht naar de ideale woning. U kunt ook een zoekprofiel instellen bij een NVM Makelaar, waardoor u geschikte woningaanbiedingen ontvangt voordat deze op Funda worden geplaatst.

Na het selecteren van potentiƫle woningen, gaat u bezichtigingen plannen. Tijdens de bezichtiging let u op de overeenstemming met uw eisen. Als u uw droomhuis heeft gevonden, kunt u een bod uitbrengen. Hierbij is niet alleen de hoogte van het bod van belang, maar ook de voorwaarden die u eraan verbindt. Denk aan voorbehouden zoals financiering of een bouwkundige keuring.

Aankoopmakelaar
Het kopen van een woning is een grote stap en daarom vertrouwen velen op een NVM-aankoopmakelaar voor begeleiding. Deze professional beschikt over waardevolle markt- en productkennis en kan u helpen bij het inschatten van bijvoorbeeld de bouwkundige staat van de woning en het formuleren van een passend bod. Na aankoop zal de NVM-aankoopmakelaar de koopovereenkomst controleren en met u bespreken, en uiteindelijk u begeleiden tot aan de notaris.

Het is van groot belang om u goed voor te bereiden op uw woningaankoop. Ook voor het kopen van een woning geldt: kom niet onbeslagen ten ijs. Hoewel we deze uitdrukking in deze tijd van het jaar niet letterlijk kunnen nemen, wensen wij u veel succes met de zoektocht naar uw droomwoning.