Bij de verkoop van een woning komt veel kijken. Een makelaar begeleidt je bij de verkoop van je woning. Er zijn tegenwoordig behoorlijk veel makelaars actief. Iedere makelaar werkt op zijn eigen manier, maar hoe kies je een makelaar die bij jou past?
Verschillende soorten makelaars
Er zijn makelaars die je volledig ontzorgen. Zij nemen alles uit handen en werken vaak samen met professionele partijen, zoals vastgoedstylisten en fotografen. Zij zullen ook de bezichtigingen verzorgen en de onderhandelingen voeren. Na het sluiten van de verkoop zullen ze de afwikkeling in zijn geheel verzorgen. Bij het kiezen van een makelaar is het altijd raadzaam om te kijken wat voor certificering deze makelaars hebben. Hebben ze een makelaarsopleiding genoten en zijn ze vakbekwaam?
Naast de makelaar die je volledig ontzorgt zijn er ook de zogeheten doe-het-zelf-makelaars. Zij verlenen je vaak enkel toegang tot Funda. Verder dien je hier zelf de rest te doen, zoals het opstellen van de verkooptekst, het maken van foto’s en het rondleiden van potentiële kopers. Echter is het dan de vraag hoe het juridisch traject afgewerkt wordt, want dat is iets wat mensen vaak vergeten en niet bekend mee zijn.
Vergelijk makelaars
Het is raadzaam diverse makelaars langs te laten komen. Hierbij is het belangrijk om te vergelijken op basis van verwachte opbrengst. Daarbij is het wel van belang dat een makelaar dit goed onderbouwt. Gaat een makelaar voor het maximale resultaat of voor de snelle verkoop. Uiteindelijk moet u zich kunnen vinden in het plan van aanpak wat de makelaar heeft opgesteld om tot dit verwachte resultaat te komen.
Kosten
Hier dien je goed op te letten. Er zijn namelijk makelaars die de kosten (courtage) ondoorzichtig proberen te maken door verschillende zaken buiten de courtage toe te passen. Hierbij te denken aan percentages exclusief btw of (extra) opstartkosten. Het is belangrijk om vervolgens het totale pakket te zien: welke makelaar verwacht welke opbrengst minus de kosten voor deze makelaar. Oftewel: Welke makelaar zorgt uiteindelijk voor het maximale resultaat?
Bezichtiging
Een makkelijke manier om te kijken of een bepaalde werkwijze van een makelaar je bevalt is om goed op te letten bij een bezichtiging die je zelf doet. Kijk hoe je als potentiële koper te woord wordt gestaan (ook tijdens het plannen van een afspraak) en hoe de makelaar te werk gaat. Let hierbij op of een makelaar enthousiast is en hoe jij als potentiële koper behandeld wordt.
Certificering
Sinds 2001 is makelaar een vrij beroep. Dit houd in dat iedereen zich makelaar mag noemen. Echter is er een groot verschil tussen makelaars. De grootste branchevereniging voor makelaars, de NVM, hecht veel waarde aan de kwaliteit van haar makelaars en vereist daarom ook de benodigde opleidingen. Indien je kiest voor een NVM makelaar tref je dus aantoonbaar vakbekwame makelaars die weten waarover ze het hebben, zowel bouwkundig als juridisch. Ieder jaar dient de NVM makelaar zich bij te laten scholen om hun kennis up-to-date te houden.
Nog een belangrijk punt is het NVM tuchtrecht en de Geschillencommissie. Mocht je als klant een geschil hebben met een NVM-makelaar kan dit worden aangekaart bij de NVM. Zij kunnen uiteindelijk garant staan voor nakoming van een eventuele uitspraak. Indien je een geschil hebt met een makelaar die hier niet bij aangesloten is kun je een civiele procedure starten bij de rechter, wat veel tijd en geld kost.
Beoordelingen
Wat wellicht nog wel het belangrijkste is, vergelijk de beoordelingen van de makelaars. Op Google en Funda (funda.nl/makelaars) worden makelaars beoordeeld. Hier ziet u hoe de makelaars scoren en wat er wordt gezegd over de makelaar. Op deze manier krijg je een echt goed beeld van de desbetreffende makelaar.