Skip to main content

De bladeren vallen weer van de bomen en dat betekent dat we ons op gaan maken voor de winter. Hieronder geven we u tips hoe u uw woning winterklaar kunt maken. Ook behandelen we een aantal besparingstips, aangezien de prijzen voor gas en elektra de pan uit rijzen.

Lekkages

Om lekkages te voorkomen is het belangrijk om in deze periode van het jaar de goten schoon te houden. Als er te veel bladeren en/of vuil in de goten ligt, kan het water niet door de regenpijpen. Vervolgens zoekt het water een andere weg naar beneden, wat kan zorgen voor lekkages. Ook regenwater dat in de goot staat en wat bevriest kan leiden tot scheuren in de dakgoten. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het toch belangrijk alert te zijn op lekkages. Ziet u ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld bij het dak of de muren, ga dan direct op zoek naar de oorzaak. Het is vaak handig of zelfs noodzakelijk om professionals in te schakelen die de problemen kunnen verhelpen. Door er op tijd bij te zijn, kunt u erger voorkomen.

Centrale verwarming

Veel woningen worden verwarmd middels een CV-ketel. Het is belangrijk de ketel ten minste 1 maal per 2 jaar een onderhoudsbeurt te geven. Een goed onderhouden ketel verwarmt efficiënter en is dus goedkoper. Tevens gaat een onderhouden ketel vaak langer mee.  Wat u zelf kunt doen aan de centrale verwarming is het ontluchten van de radiatoren. Lucht komt in de installatie door een te lage voordruk in het expansievat. Ontluchten is nodig om een maximaal rendement te behalen en het zorgt ervoor dat je geen tikkend geluid hoort. Is de druk in de CV-ketel minder dan 1.5 bar? Vul hem dan bij. De druk van uw CV-ketel moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn.

Energie besparen

Met de huidige energieprijzen loont het nog meer om uw woning te isoleren. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder u hoeft te stoken. U kunt op verschillende manieren uw woning isoleren. Denk hierbij aan het dak isoleren, de spouwmuren te vullen met isolatie, voorzetwanden plaatsen en beglazing vervangen. Ook simpele en goedkopere manieren kunnen helpen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en het plaatsen van tochtstrips. Behalve het isoleren kunt u natuurlijk de verwarming minder (hoog) aanzetten en korter douchen. Ook deze maatregelen zorgen voor een minder hoge energierekening.

Overige zaken

Wanneer het buiten gaat vriezen, is het zaak dat u uw buitenkraantje(s) heeft laten leeglopen en dicht heeft gedraaid. Indien u dit niet doet kan het water in de buitenkraan bevriezen wat kan leiden tot schade. Heeft u een open haard? Hoogstwaarschijnlijk wil u hier gebruik van maken in de koudere maanden. Zorg er wel voor dat de schoorsteen geveegd is om schoorsteenbranden te voorkomen.

Leave a Reply