Skip to main content

Wil jij dit jaar een woning kopen? Er zijn een aantal veranderingen en maatregelen genomen om rekening mee te houden op de woningenmarkt! Zo zijn de schenkingsvrijstelling, NHG, overdrachtsbelasting, hypotheekrenteaftrek en regels voor tweeverdieners veranderd, waardoor starters en doorstromers een betere kans krijgen om betaalbare woningen te vinden. En, niet onbelangrijk: het energieprijsplafond. We leggen al deze veranderingen uit in deze blog, zodat jij voorbereid de woningmarkt op kunt.

Jubelton verlaagd

Meer gelijkheid voor starters: het kabinet heeft de schenkingsvrijstelling voor eigen woningen, ook wel de jubelton genoemd, per 1 januari 2023 verlaagd. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun kinderen nog wel eenmalig een belastingvrij bedrag van €27.231 schenken voor het kopen van een eigen woning of vrije besteding. Eerder bedroeg de jubelton nog € 106.671. Dit veroorzaakte echter oneerlijke kansen en ongelijkheid onder starters.

Bedrag van NHG stijgt

De regels om in aanmerking te komen voor een hypotheek met extra bescherming (Nationale Hypotheek Garantie, NHG) zijn versoepeld. Vanaf 2023 mag je een huis kopen voor maximaal €405.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG. Dit maakt het voor meer mensen mogelijk om een huis te kopen met deze extra bescherming. Hierdoor lopen zij in bepaalde gevallen minder risico als ze hun huis moeten verkopen of restschulden overhouden. Daarnaast rekent de geldverstrekker vaak een lagere rente voor hypotheken met NHG.

De eenmalige vergoeding die betaald moet worden (borgtochtprovisie) blijft hetzelfde als in 2022, namelijk 0,6%.

Overdrachtsbelasting op beleggingen is verhoogd

Het kabinet wil de positie van starters en doorstromers op de koopwoningmarkt verbeteren ten opzichte van beleggers. Daarom is het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2023 gestegen van 8% naar 10,4%. Kopers die een woning zelf gaan bewonen, betalen nog steeds 2% overdrachtsbelasting. Deze maatregel is bedoeld om starters en doorstromers een betere kans te geven om betaalbare woningen te vinden ten opzichte van beleggers.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Jonge huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar worden ook na 1 januari 2023 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Hierbij gaat het om woningen met een waarde van maximaal € 440.000. Er zijn nog andere voorwaarden aan deze vrijstelling: zo moet je als koper zelf de woning voor langere tijd betrekken en mag de koper de vrijstelling niet al eerder hebben ontvangen. Hiervoor vul je de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Vanaf 2023 wordt in de hoogste belastingschijf de aftrek van de hypotheekrente beperkt tot 36,93%. Hiermee wordt dit aftrektarief gelijk aan de 1e belastingschijf. Dit betekent dat het belastingvoordeel voor iedereen gelijk is, ongeacht je inkomensniveau. Deze tariefsaanpassing geldt overigens niet alleen voor je hypotheekrente, maar ook voor andere kosten zoals notaris- en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Een andere maatregel die sinds 2023 ingetreden is, heeft betrekking tot de tweeverdieners die een woning willen kopen. Zij kunnen vanaf nu hun tweede inkomen volledig meenemen bij bepaling van je maximale hypotheek. Goed nieuws: het kabinet heeft naast deze maatregel ook plannen voor 2024 om de normen aan te passen voor studieschulden en energiezuinigheid van een woning.

Energieprijsplafond ingesteld

Ook fijn om op te besparen: vanaf 2023 geldt er een prijsplafond voor energie- en stadsverwarmingskosten voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Tot 1.200 m3 gas, 2.900 kWh elektriciteit en 37 GJ stadsverwarming gelden maximale tarieven van € 0,40 per kWh elektriciteit, € 1,45 per m3 gas en € 47,38 per GJ-stadswarmte. Hiermee krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten en voor kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen.