Skip to main content

Stijgende prijzen, een kreet die de laatste maanden veelvuldig in het nieuws is. Verduurzaming van je woning loont daarom enorm in deze tijden. De ingrepen kosten in het begin geld, maar uiteindelijk zorgen ze ervoor dat je juist geld bespaart.

Isoleren
De gasprijzen zijn flink gestegen. Gas wordt in veel woningen gebruikt om de woning te verwarmen en het water te verwarmen. Door uw woning te isoleren blijft de warmte in de woning beter behouden, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Isolerende maatregelen zijn bijvoorbeeld het dak isoleren, de gevels isoleren of de vloer isoleren. Deze vormen van isolatie zijn binnen enkele jaren terugverdiend.

Zonnepanelen
Zonnepanelen zorgen ervoor dat je elektriciteitsrekening omlaag gaat. Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die elektriciteit terug aan het net. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor die terug geleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom. De overheid wilde deze regeling afbouwen vanaf 2023, maar minister Jetten heeft deze afbouw uitgesteld tot 1 januari 2025.

Een extra bijkomend voordeel is dat de overheid vanaf dit jaar de BTW op zonnepanelen heeft afgeschaft. In het verleden was deze belasting terug te vragen. De consument diende dit echter zelf aan te vragen, wat een hoop administratieve rompslomp met zich meebracht.

Hybride warmtepomp
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard moeten gaan worden voor het verwarmen van woningen. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp verbruikt meer stroom, waardoor het extra loont om ook zonnepanelen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de totale energiekosten binnen de perken blijven.

Subsidie
Er zijn subsidieregelingen beschikbaar vanuit de overheid. Deze geldt alleen bij 2 of meer energiebesparende maatregelen. Deze subsidies zijn bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Naast subsidies zijn er leningen tegen een zeer scherpe rente voor het isoleren van je woning. Hierdoor wordt het financieel gemakkelijker om je woning te verduurzamen. Kijk voor de mogelijkheden op de website van de Rijksoverheid.